查看完整版本: 模擬育成遊戲 《我的高校日記》

~阿妹~ 2004-10-29 05:47

模擬育成遊戲 《我的高校日記》

我的高校日記是一款結合戀愛和養成的綜合遊戲。玩家將扮演一個高中轉學生,並且,玩家要培育主角的各種課業能力,以及和班上的同學建立良好的人際關係,使得主角能順利應付各種比賽和考試。在校外方面,主角能夠參與打工賺錢…等其他課餘活動,累積社會經驗,順利的話能夠結識男性角色,找到屬於主角的另一半。這個遊戲還有一個特點,那就是能夠藉由各種道具來幫助培育主角,是一款自由度滿高的遊戲。

我的高校日記是一款結合戀愛和養成的綜合遊戲。玩家將扮演一個高中轉學生,並且,玩家要培育主角的各種課業能力,以及和班上的同學建立良好的人際關係,使得主角能順利應付各種比賽和考試。在校外方面,主角能夠參與打工賺錢…等其他課餘活動,累積社會經驗,順利的話能夠結識男性角色,找到屬於主角的另一半。這個遊戲還有一個特點,那就是能夠藉由各種道具來幫助培育主角,是一款自由度滿高的遊戲。

1、名聲
名聲是本遊戲中最重要也最難以取得的數據。
名聲會隨著比賽,考試成績、打工、幫老師做事等等事件而提升。
名聲的高低對於最終結局將有重要影響。

2、語文能力、數理能力、社科能力
這些是主角目前的學習狀況,這些能力值將會影響主角的考試表現。
另外,每週週日晚上會統計主角這些能力值的表現。
如果表現的太差,會被機器人糾纏。
如果已經被機器人糾纏,那表現得好,機器人會離開。

3、語文潛力、數理潛力、社科潛力、游泳潛力
這些是主角和其他角色的學習指標。潛力越高,則獲得的能力會越高。

4、相容值
這些值是表示出和主角個性上的差異。
9 表示和主角個性接近,1 表示疏遠,以此類推。
相容值會影響好感度的高低。

5、好感度
好感度表示該角色與主角之間的友誼狀況,好感度越高。
那麼一起做事〈例如一起唸書〉的時候效果就會更高。

6、魅力
具體的說就是主角氣質表現的總合分數。
魅力越高,那麼發生事件之後,其他角色的好感度將會提升的越高。

7、隱藏數值〈游泳能力、籃球能力、鋼琴能力〉
這些數值會影響主角比賽以及考試的結果。
平常看不到,但是使用特殊道具透視眼鏡就可以瀏覽。

遊戲重要道具說明:〈道具只能在每天晚上的指令使用〉
1•雞精:體力提升50
2•神奇香水:魅力提升50
3•透視眼鏡:看見主角隱藏數值
4•太妹機器人:搶劫同學的金錢
5•腦波控制器:吸收同學的腦波,提升自己的語文、數理、社科能力值
6•驅趕裝置:當主角受不了機器人的糾纏時候,可以用這個把機器人趕走
7•超級記憶枕:擁有此道具則主角晚上的語文、數理、社科等三項數值不會下降
8•時光機:售價在30000元以上,不過也是可以免費取得,影響結局的關鍵道具

下載《我的高校日記》!
[url]http://gamefile.cdpa.nsysu.edu.tw/ttime/04.exe[/url]

mail 2004-10-30 16:50

這個遊戲玩到被殺.....想不到

~阿妹~ 2004-11-2 03:25

我玩左2次~一次唔識swim浸死左:qp:
一次個ending唔係開心既都~:q23:
不過係幾好玩~
我比較鍾意玩呢d type既game:==:

~阿妹~ 2004-11-2 03:26

[quote]Originally posted by [i]mail[/i] at 2004-10-30 04:50 PM:
這個遊戲玩到被殺.....想不到 [/quote]
係呀~不過我玩就係個frd比人殺~
你係自己比人殺左呀:q?:

~阿妹~ 2004-11-2 06:21

oh shit~~~~~:ar:
好辛苦再玩...先同到個男仔一齊.....個男仔仲話同我白頭到老..
點知....比我自己最好既朋友出賣...
係最後果日...比佢坤左我出黎..
之後殺左我:cry:佢話要得到果個男仔既身家....:mad:

liemeric 2004-11-2 13:53

育成遊戲我都好鍾意玩呢~:love:

liemeric 2004-11-2 14:19

好似install 唔到gei...=.="
install 緊~佢話唔知乜野 icon/唔知乜野.png
跟住又彈多個window 仔話唔知乜野.....
英文window 睇唔到....=.="

~阿妹~ 2004-11-2 17:13

[quote]Originally posted by [i]liemeric[/i] at 2004-11-2 02:19 PM:
好似install 唔到gei...=.="
install 緊~佢話唔知乜野 icon/唔知乜野.png
跟住又彈多個window 仔話唔知乜野.....
英文window 睇唔到....=.=" [/quote]
無理由架....好好玩架~呢隻唔會悶囉~
平時果d好死版架~呢隻好d囉:red:
你試下dl多一次~

~阿妹~ 2004-11-3 05:23

唉~~等我仲再玩...
今次個好朋友打黎..我死都話唔出...
佢死都要我出/....
原來溝某1條仔之後(有3個~一定係指定果個)之後~
個結局就一定要死:v:

liemeric 2004-11-4 13:59

果然係英文WINDOW INSTALL 唔到~
我屋企部中文就可以~

不過D 讀書成績好差喎~仲有個唔知乜野機械人上身TIM~:v:

~阿妹~ 2004-11-4 18:21

[quote]Originally posted by [i]liemeric[/i] at 2004-11-4 01:59 PM:
果然係英文WINDOW INSTALL 唔到~
我屋企部中文就可以~

不過D 讀書成績好差喎~仲有個唔知乜野機械人上身TIM~:v: [/quote]
係呀~佢係中文版架~不過我就唔知英文window install唔到啵~
我一去到...成鬼日讀書~似似都話我考得唔好~
不過我個main point都係溝仔:lol:
果個機械人可以用一種道具整走佢架

mail 2004-11-6 12:13

有時光機就唔使死

liemeric 2004-11-6 17:20

[quote]Originally posted by [i]~阿妹~[/i] at 2004-11-4 18:21:
係呀~佢係中文版架~不過我就唔知英文window install唔到啵~
我一去到...成鬼日讀書~似似都話我考得唔好~
不過我個main point都係溝仔:lol:
果個機械人可以用一種道具整走佢架 [/quote]

用咩道具整走佢呀?

~阿妹~ 2004-11-7 02:01

[quote]Originally posted by [i]liemeric[/i] at 2004-11-6 05:20 PM:
用咩道具整走佢呀? [/quote]
驅走唔知咩咩器...要撞到條女佢又咁岩賣緊呢樣野先買到..
一係叫溝你果條仔送野比你..睇下送唔送到呢樣野

liemeric 2004-11-7 02:44

[quote]Originally posted by [i]~阿妹~[/i] at 2004-11-7 02:01:
驅走唔知咩咩器...要撞到條女佢又咁岩賣緊呢樣野先買到..
一係叫溝你果條仔送野比你..睇下送唔送到呢樣野 [/quote]

oh....無仔中...走老姑婆路線...哈~
真係讀書又唔得~溝仔都唔得..:lol:

~阿妹~ 2004-11-8 00:57

[quote]Originally posted by [i]liemeric[/i] at 2004-11-7 02:44 AM:
oh....無仔中...走老姑婆路線...哈~
真係讀書又唔得~溝仔都唔得..:lol: [/quote]
如果中左呀4眼仔呢~你一定會比藍藍殺架~
我試過中左去旅行果個...結局係...最尾都分手..因為佢好花心

liemeric 2004-11-8 17:01

[quote]Originally posted by [i]~阿妹~[/i] at 2004-11-8 00:57:
如果中左呀4眼仔呢~你一定會比藍藍殺架~
我試過中左去旅行果個...結局係...最尾都分手..因為佢好花心 [/quote]

OH~我先前好似身快~禁錯左話對四眼仔有意思tim~哈~

玩玩下 down jo....:cry:

~阿妹~ 2004-11-9 04:13

[quote]Originally posted by [i]楓[/i] at 2004-11-9 03:44 AM:
玩玩下 down jo....:cry: [/quote]
好好玩架~記住...唔好比4眼仔溝到...
因為你一定會比人殺死架~:up:

:v: 有個女仔浸親, 我去救佢
點知死左 :~::~:

~阿妹~ 2004-11-9 07:15

[quote]Originally posted by [i]楓[/i] at 2004-11-9 06:42 AM:
:v: 有個女仔浸親, 我去救佢
點知死左 :~::~: [/quote]
我第1次玩都係咁:lol:
bcoz自己swim唔得嘛~
so..下次叫人黎幫手help啦:lol:

~阿妹~ 2004-11-9 09:20

[quote]Originally posted by [i]mail[/i] at 2004-11-6 12:13 PM:
有時光機就唔使死 [/quote]
都要架...去番你想去果d time之嘛...
你又同番條仔一齊又係比條女殺:qp:
除非一事無成啦~咁就唔洗死喇:=x=:

terry198 2004-11-14 11:59

無意中搵到個秘技:

[img]http://www.ttime.game.tw/love2/w-love/b-im-12b.jpg[/img]
在放學時點右手邊房子有窗戶∼﹙指標處﹚點下去後就可以輸入了!!
0510020 招喚惡女文文
0051551 得到超級記憶枕
0006233 腦波控制器全滿
0183554 神奇香水器全滿
0245544 得到時光機
0000005 跳躍5天
4000000 跳躍四個月

[ Last edited by terry198 on 2004-11-14 at 12:00 ]
頁: [1]
查看完整版本: 模擬育成遊戲 《我的高校日記》
想係Web4賣廣告?